Mostenirea – Optiunea succesorala

Mostenirea - Optiunea succesorala

Mostenirea – Optiunea succesorala – Conform art 1103 Cod civil, dreptul de optiune succesorala se exercita in termen de 1 an de la data decesului. Timp de un an, mostenitorii pot declara ca accepta sau renunta la mostenire.
Nimeni nu poate fi obligat sa accepte o mostenire ce i se cuvine. Creditorii succesibilului pot insa accepta mostenirea, pe cale oblica, in limita indestularii creantei lor.

Acceptarea poate fi expresa, prin act autentic sau sub semnatura privata sau tacita, cand succesibilul face un act sau un fapt pe care nu ar putea sa il faca decat in calitate de mostenitor.

Mostenirea – Optiunea succesorala

Renuntarea la mostenire nu se presupune, ci trebuie facuta in forma autentica. Renuntatorul poate revoca renuntarea in tot cursul termenului de optiune, cu conditia ca mostenirea sa nu fi fost deja acceptata de alti succesibili care au vocatie la partea ce i-ar reveni.

Termenul de 1 an este pentru acceptarea mostenirii, nu pentru dezbaterea succesiunii. Aceasta este imprescriptibila, ceea ce inseamna ca poate fi facuta oricand, indiferent cat timp a trecut de la data decesului defunctului.

In cazul in care mostenitorii se inteleg, dezbaterea succesiunii se face la notariat. Desi poate fi facuta oricand, este mai avantajos ca dezbaterea succesiunii sa aiba loc in primii doi ani de la deces, intrucat in acest caz nu se mai percepe la notariat impozitul de 1% din valoarea masei succesorale.

Daca nu se ajunge la un acord, dezbaterea succesiunii trebuie facuta la instanta judecatoreasca de la locul ultimului domiciliu al defunctului.
Conform art 193 Cod civil, la sesizarea instantei cu dezbaterea procedurii succesorale, reclamantul va depune o incheiere emisa de notarul public cu privire la verificare evidentelor succesorale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *